Ulike typer hodepine

Finn lege

Finn ditt nærmeste behandlingssted. Skriv inn postnr/sted og du får opp både private og offentlige senter.

Finn klinikk

Er du usikker på om du lider av hodepine eller migrene?

Med ulike typer hodepine og migrene og varierende symptomer på forskjellige tidspunkter kan det være vanskelig å kontrollere smerten. Derfor er det viktig at du oppsøker lege for å få en korrekt diagnose, lære å håndtere tilstanden og finne det behandlingsalternativet som passer best for deg. Enkelte pasienter med hyppig hodepine eller migrene kan ha behov for henvisning til spesialist. Ved hjelp av informasjonen under kan du begynne å identifisere hvilken type hodepine eller migrene du lider av.

Hva er hodepine?

Hodepine er smerte et sted i området rundt hodet eller nakken, som skyldes forstyrrelser i smertereseptorene rundt hjernen. Det finnes forskjellige typer hodepine. De vanligste typene er:

SPENNINGSHODEPINE

Den vanligste typen primær hodepine, med smerte i nedre del av bakhodet, nakke, øyne eller som et bånd rundt hodet. Denne typen rammer rundt 30–78 prosent av befolkningen.7 Smerte i forbindelse med spenningshodepine er ofte bilateral, det vil si at den oppstår på begge sider av hodet.

KLASEHODEPINE

Et anfall med kraftig smerte på den ene siden av hodet, som varer fra 15 minutter til tre timer. Klasehodepine kan være forbundet med svette i pannen/ansiktet, rastløshet, nesetetthet osv.7

ANNEN PRIMÆR HODEPINE

Omfatter bankende hodepine, hosterelatert hodepine, hodepine som oppstår ved fysisk anstrengelse, hodepine ved tordenvær og andre typer som ikke kan beskrives som migrene, spenningshodepine eller klasehodepine.7

Det er viktig at du har en dialog med legen for å utelukke annen primær hodepine, ettersom den kan skyldes andre faktorer som ikke er omtalt på denne nettsiden.

For å undersøke hvilken innvirkning hodepine og migrene har på hverdagen din kan du klikke her for å ta en kort test.

Hver sjuende person lider av migrene, og et anfall kan slå til når som helst.

Migrene har ikke bare store konsekvenser for hverdagen til personer som er i arbeid, har ansvar for familie eller har et aktivt sosialt liv, det påvirker også livet til de pårørende. For de fleste er dette vanskelig å håndtere, særlig hvis anfallene kommer ofte.

For å bidra til å minimere migreneanfallene er det viktig at du identifiserer eventuelle utløsende faktorer, slik at du kan unngå dem.

Migrene er mer enn bare kraftig hodepine.

Migrene kan defineres av hvor ofte hodepinen forekommer.7 Hodepinen har en tendens til å oppstå foran eller på siden av hodet, og kan noen ganger forflytte seg under et migreneanfall.

Smerten beskrives ofte som en bankende følelse, som normalt forverres av lys, lyd og fysisk aktivitet.7,8

Klikk her for å finne ut mer om spesifikke symptomer og utløsende faktorer.

Hvilke typer migrene finnes det?

MIGRENE MED AURA

En hodepine som omfatter en «aura» – et varselsignal som personen opplever ca. 5–60 minutter før et migreneanfall begynner. Aura kan innebære endringer i syn eller andre sanser, talevansker eller koordinasjonsproblemer.7

MIGRENE UTEN AURA

Hodepine som ikke omfatter en «aura», men symptomer som kvalme og økt følsomhet for lys, lyd eller lukt. Ofte må personer med vanlig migrene hvile i et mørkt, stille rom.7

KRONISK MIGRENE

Kronisk migrene er nylig anerkjent og definert som hodepine som oppstår i 15 dager eller mer hver måned.7 Av disse 15 hodepinedagene må det også være minst åtte dager med migrene, og det må pågå i minst tre måneder i løpet av et år.

For å undersøke hvilken innvirkning hodepine og migrene har på hverdagen din kan du klikke her for å ta en kort test.

Her er noen tips som kan hjelpe deg i hverdagen

Det er noen tips som kan gjøre det enklere for deg i hverdagen og på jobben. Det viktigste du kan gjøre, er å få kunnskap om migrenen og forstå hvilke faktorer som utløser nettopp din migrene. På den måten kan du raskt gjøre noe med situasjonen før smerten eller anfallet er et faktum. Ikke vent til smerten kommer.

Ta pauser, hvil øynene, spis regelmessig og vurder om du har for sterk belysning på jobben eller hjemme. Vær åpen om migrenen, så andre kan sette seg inn i din situasjon. Kanskje blir du overrasket over hvor forståelsesfulle folk rundt deg kan være.

Kontakt lege hvis du trenger mer råd og tips for å få hverdagen til å fungere. Det er også viktig at du har en dialog med legen om hvilken behandling som er best for akkurat deg.