Symptomer

Finn lege

Finn ditt nærmeste behandlingssted. Skriv inn postnr/sted og du får opp både private og offentlige senter.

Finn klinikk

Hodepine og migrene

Hodepine som migrene skyldes endringer av kjemikalier i hjernen. Årsaken er ikke helt kjent, men migrene kan utløses av blant annet stress, hormonforandringer eller visse typer mat og drikke. Hodepinen kan komme plutselig eller med ulike symptomer på forhånd, og både barn og voksne kan oppleve migrene. Migreneanfall er nesten alltid ufarlige, men kan vare fra fire timer til tre døgn.

Hodepinekalender

Det er viktig å forstå ditt eget hodepine- eller migrenemønster. Det gir deg innsikt i migrenen og er et utgangspunkt for dialog med behandleren din. Bruk en hodepinekalender og registrer informasjon i forbindelse med migreneanfall.

Vanlige migrenesymptomer er:

  • Smerte som forverres av fysisk aktivitet
  • Dårlig matlyst, kvalme og brekninger
  • Synsforstyrrelser (blinkende lys, blinde flekker i synsfeltet, sikksakkmønster osv.)
  • Lysfølsomhet (fotofobi)
  • Lydfølsomhet (fonofobi)
  • Luktfølsomhet (osmofobi)
  • Prikking/kribling/svakhet/nummenhet i armer og ben

Smerte i forbindelse med migrene er som regel ensidig smerte, det vil si at den kun oppstår på den ene siden av hodet.

For å finne ut hvordan hodepine og migrene påvirker hverdagen din kan du ta en migrenetest her.

Kronisk migrene eller migrene?

Kronisk migrene er en alvorlig tilstand, der den som er rammet har hodepine i 15 dager eller mer i måneden, hvorav minst åtte dager med migrene. Rent konkret betyr det at en person med kronisk migrene har hodepine eller migrene over halvparten av alle dager i måneden. Konsekvensene som kronisk migrene har i hverdagen, må ikke undervurderes.

Finn ut mer

Utløsende faktorer for migrene

Migrene kan forverres eller utløses av bestemte faktorer. I en studie av 1207 migrenepasienter oppga rundt tre av fire at det var utløsende faktorer bak migreneanfallene.12 Når pasientene fikk se en konkret liste over utløsende faktorer, oppga nesten 95 prosent at anfallene var forårsaket av visse omstendigheter eller miljøpåvirkning.14

Vis detaljert informasjon om en rekke utløsende faktorer for migrene

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet omfatter blant annet hverdagsaktiviteter, transport til fots eller på sykkel, friluftsliv, lek, fysisk belastning i arbeidet, mosjon og fysisk trening. Langvarig fysisk trening kan utløse et migreneanfall.

Stress

Stress er en svært vanlig årsak til migrene. Anfallet kommer ofte etter anspenthet, når kroppen og hjernen slapper av igjen. Kronisk stress kan føre til en mer alvorlig migrene, med kraftige anfall som kommer ofte.

Hormonforandringer

Mange kvinner opplever migreneanfall under menstruasjon, eller like før, på grunn av hormonforandringer. Dette skyldes trolig redusert østrogennivå, som i sin tur påvirker serotoninbalansen. 

Hoppe over måltider

Blodsukkernivået påvirker oss både fysisk og psykisk. Et godt tips for å holde nivået stabilt er å ha regelmessige måltider og spise passe store porsjoner med gunstig næringsinnhold.

Søvnforstyrrelser

Søvnproblemer er vanlig. Det er ikke farlig å få for lite søvn en gang iblant, men det kan utløse migreneanfall. Men hvis du sover for lite natt etter natt, blir trett, føler deg uopplagt og fungerer dårlig i hverdagen, kan du trenge hjelp til å få bedre søvn.

Væromslag

Mange som lider av migrene, påvirkes av været. Varme, kulde, vind og endringer i lufttrykket ved væromslag kan utløse migreneanfall. For noen er tordenvær en utløsende faktor.

Parfyme eller lukt

Noen migrenepasienter kan være overfølsomme for sterk lukt generelt. Det kan også være visse dufter i en parfyme de reagerer på, og ikke «hele parfymen».

Nakkesmerter

Nakkesmerter kan i seg selv forårsake mye ubehag. Hvis du opplever en kombinasjon av hodepine og nakkesmerter, bør du vurdere hvordan du sitter og står på jobben, eller sovestillingen din.

Lys

Lysfølsomhet er vanlig i forbindelse med migrene, og mange som lider av migrene oppsøker mørke rom for å lindre smerten. Sterkt lys kan også utløse et migreneanfall.

Alkohol

Hos noen oppstår migrene noen timer etter at de har drukket alkohol. Alle alkoholholdige drikkevarer utløser ikke nødvendigvis migrenen. Noen er for eksempel mer følsomme for vin enn øl.

Røyk

Det kan ha stor effekt å slutte å røyke, ettersom tobakk er en faktor som kan utløse migrene.

Varme

Sterk varme kan utløse migreneanfall. For mange lindrer det motsatte, kulde, når et migreneanfall allerede er i gang.

Bestemte matvarer

Noen opplever at matvarer som sjokolade, kraftige oster, rødvin, sitrusfrukt, sterkt krydret mat og tilsetningsstoffer har en utløsende effekt på migreneanfall.

Ta en kort test for å se hvordan migrenen påvirker hverdagen din