Finn lege

Finn ditt nærmeste behandlingssted. Skriv inn postnr/sted og du får opp både private og offentlige senter.

Finn klinikk

Legemiddelbehandling og migrenemedisin

Kronisk migrene og migrenebehandling

Kronisk migrene er en distinkt form for migrene med hodepine 15 eller flere dager i måneden, av disse 8 eller flere med migrene. Noen har altså hodepine mer eller mindre hver eneste dag. En grov inndeling av legemiddelbehandlinger er enten anfallskuperende migrenemidler eller legemidler som skal forebygge anfall og hodepine.

Når migreneanfallet er et faktum trenger pasienten et legemiddel som virker der og da for å lindre pågående symptomer. Det kan enten dreie seg om smertestillende legemidler eller visse migrenespesifikke legemidler, såkalte triptaner. Når det gjelder forebyggende behandling, finnes det flere alternativer som f.eks. legemidler mot høyt blodtrykk, epilepsi og depresjon. Noen av disse er godkjente for bruk mot migrene, andre er det ikke. En annen type legemidler er såkalte CGRP-antistoffer. For den pasientgruppen som lider spesifikt av kronisk migrene brukes også injeksjoner med botulintoksin som behandling.

Forebyggende behandling med legemidler mot migrene

Ved hyppige eller intense migreneanfall kan det være nødvendig å bruke legemidler som forebygger anfallene. En annen grunn til å bruke forebyggende legemidler er at de legemidlene du bruker ved en migreneanfall ikke har tilstrekkelig effekt eller at du opplever plagsomme bivirkninger med disse. Hittil har disse alternativene hovedsakelig blitt brukt til forebyggende behandling ved migrene:

  • Reseptpliktige legemidler mot høyt blodtrykk
  • Reseptpliktige legemidler mot epilepsi
  • Reseptpliktige legemidler mot depresjon
  • Injeksjonsbehandling med botulintoksin som blir gitt på sykehus eller annen klinikk
  • CGRP-antistoffer som pasienten selv kan ta som en injeksjon

Du kan snakke med legen din om de behandlingsalternativene som finnes for deg eller få hjelp av spesialister for å finne den riktige forebyggende migrenemedisinen for deg. Å være velinformert gjelder selvfølgelig for alle behandlingsmetoder. Å lese nøye igjennom pakningsvedlegg er svært viktig.

Tilgang til migrenemedisin

Det er ikke alle helseforetak og regioner som tilbyr forebyggende legemiddelbehandling med injeksjoner. Som pasient er du kanskje selv nødt til å finne en klinikk. Hvis det er første gangen du opplever migrene, vil fastlegen din ha et møte med deg for å avgjøre hvilket legemiddel som passer best for deg. Snakk med legen din for å få hjelp med å vurdere hva slags migrene du opplever og om den kan klassifiseres som kronisk eller ikke. Det finnes en del verktøy og støtte for din migrenebehandling som du kan nyte godt av for å forberede deg før møtet ditt med legen. Det som er viktig i denne sammenhengen er at du som pasient får den legemiddelbehandlingen som er tilpasset til sykdomsbildet ditt og at migrenemedisinen din hjelper deg til å oppnå en god livskvalitet.

Referenser

Nettstedet til behandlingsguiden 1177. Sist lastet ned i 2019
Nettstedet til DOKTORN.COM. Sist lastet ned i 2019
Nettstedet til Internetmedicin. Sist lastet ned i 2019
Nettstedet til Vården.se. Sist lastet ned i 2019
Tilbake til alle artikler