Legemiddelbehandling og migrenemedisin

Kronisk migrene og migrenebehandling

Kronisk migrene er en distinkt form for migrene med hodepine 15 eller flere dager i måneden, hvor 8 eller flere av disse er migrene. Noen har altså hodepine mer eller mindre hver eneste dag. En grov inndeling av legemiddelbehandlinger er enten anfallskuperende migrenemidler eller legemidler som skal forebygge anfall og hodepine.

Når migreneanfallet er et faktum trenger pasienten et legemiddel som virker der og da for å lindre pågående symptomer. Det kan enten dreie seg om smertestillende legemidler eller visse migrenespesifikke legemidler.

Forebyggende behandling med legemidler mot migrene

Ved hyppige eller intense migreneanfall kan det være nødvendig å bruke legemidler som forebygger anfallene. En annen grunn til å bruke forebyggende legemidler er at de legemidlene du bruker ved en migreneanfall ikke har tilstrekkelig effekt eller at du opplever plagsomme bivirkninger med disse.

Du kan snakke med legen din om de behandlingsalternativene som finnes for deg eller få hjelp av spesialister for å finne den riktige forebyggende migrenemedisinen for deg. Å være velinformert gjelder selvfølgelig for alle behandlingsmetoder. Å lese nøye igjennom pakningsvedlegg er svært viktig.

Tilgang til migrenemedisin

Det er ikke alle helseforetak og regioner som tilbyr forebyggende legemiddelbehandling med injeksjoner. Som pasient er du kanskje selv nødt til å finne en klinikk. Hvis det er første gangen du opplever migrene, vil fastlegen din ha et møte med deg for å avgjøre hvilket legemiddel som passer best for deg. Snakk med legen din for å få hjelp med å vurdere hva slags migrene du opplever og om den kan klassifiseres som kronisk eller ikke. Det finnes en del verktøy og støtte for din migrenebehandling som du kan nyte godt av for å forberede deg før møtet ditt med legen. Det som er viktig i denne sammenhengen er at du som pasient får den legemiddelbehandlingen som er tilpasset til sykdomsbildet ditt og at migrenemedisinen din hjelper deg til å oppnå en god livskvalitet.

Tilbake til alle artikler